Banner2 Boer1 Boer2

Pennhip diagnostik af hofteledsdysplasi

Forskere i USA mener, at leddets slaphed er direkte relateret til hundens chancer for senere at udvikle HD.
Hunde med et indeks fra 0,0 til 0,3 udvikler aldrig HD og gigt.
Mellem 0,31 og 0,69 jo højere indeks, jo størrer chance for at den senerer kan udvikle HD.
Hunde med et indeks over 0,7 udvikler altid HD og gigt.
Indeks kan allerede laves når hunden er 4 måneder gammel, det ændres ikke, men jo størrer indeks, jo størrer er potential for senere i livet at udvikle HD.
Gennemsnittet for boerboel er iøjeblikket 0,59, det kan godt værer at en sådan hund ikke har degenerative forandringer, HD , som ung, men det er ikke ensbetydende med at den ikke kan få det senere.
Derfor bør man ikke avle på hunde med et højt indeks, jeg vil mene ikke over 0,5, hvis man skal forbedre racen.
SABT anbefaler, at man andvender røntgenfotografering og kun andvender hunde med A, B og C til avl. SABT anbefaler, at en boerboel er mindst 18 måneder, når den bliver røgentfotograferet, og man får en graduering..
Undersøgelser har vist, at 12 måneder er alt for tidligt, da hofterne kan ændres og forværes helt op til de er 24 måneder.

Men selvom at man avler på hunde, der i flere generationer er HD-fri, vil der alligevel blive født hvalpe, der er arveligt disponeret.
Hofteledsdysplasi er det, man kalder en multifaktoriel lidelse. Det vil sige, at der både er genetiske og miljømæssige faktorer som spiller ind. Det er ikke altid en boerboel med HD får problemmer, hvis den er godt konstrueret - her er tilpas motion vigtigt. Overdreven motion og træning af unghunde samt leg på glatte gulve, øger risikoen for hofteledsdysplasi. For alle hunde er overvægt med til at forværre tilstanden. I Norge har man lavet statistik på problemet (1,3 %), dvs. ca 1 ud af 100 boerboel måtte aflives pga. HD.
AD (albueledsdysplasi) er et problem på nogle linier af boerboel. AD er i udgangspuktet en mere alvorlig fejl end f.eks HD, da en boerboel har 70 % af vægten foran på det dårlige led, og det sker at boerboel må aflives pga. AD.

En for boerboel ny arvelig sygdom er allergi. Et alvorligt problem, da det ofte ender med aflivning. Problemet breder sig som ringe i vandet, da raske søskende til en allergi hund ofte bruges i avl, især hvis de er godt bedømt og er HD fri. De vil dog ofte være bære af allergi og på den måde spredes det i avlen. Vi har set de første allergihunde i Danmark.